НовиниТемиУкраїна-Європа сучасна

Як представлена історія України ХХ ст. в підручниках європейських країн

Війна, яка триває фактично з 2014 року, і дискурси навколо неї показали, що в багатьох країнах світу було дуже мало інформації про Україну. Попередні роки в Українському інституті проводили дослідження сприйняття України за кордоном. Дослідження показало, що рівень таких знань надзвичайно низький.

Шкільна освіта — це той рівень вивчення, в тому числі й історії, який закладає певну основу для молодих громадян різних країн.

Як представлена історія України ХХ ст. в підручниках європейських країн, зокрема, Польщі, Німеччини, Франції та Великої Британії, – розповіла завідувачка інформаційно-аналітичного відділу Українського інституту Надія Коваль.

Історія – не для хронології, а для розвитку критичного мислення

Щодо механіки проєкту: було важливо отримати доступ до оригінальних підручників, знайти спеціалістів, які будуть і знатися на підручниках з методологічної точки зору, і володіти відповідними мовами. У нас зібралася чудова компанія авторів з Інституту історії НАН.

Провели дослідження цих підручників у чотирьох країнах, які належать до пріоритетної географії Українського інституту. Це країни, з якими ми передовсім працюємо: Польща, Німеччина, Франція та Велика Британія. Закінчили дослідження ми фактично перед початком великої російської офензиви, тому вони дають непоганий зріз того, як усталилося бачення і розуміння України в цих країнах до війни.

Залежно від країни, учасники проєкту дослідили від 30 до 60 підручників історії та суб’єктності України. Послідовної нарації про українську історію в цих підручниках, як правило, немає.

Це пов’язане з різними питанням, зокрема і домінації російської історіографії та російського способу трактування подій. Іншою проблемою є відмінні підходи до викладання історії в Україні та європейських країнах. Немає повноцінного та системного викладення історії конкретних країн та регіонів у багатьох країнах, зокрема і Великій Британії та Німеччині. Вивчення історії там більш проблемноорієнтоване, зосереджене не стільки на тому, щоб ми знали історію якоїсь країни, як на тому, щоб на прикладі важливих історичних подій розвивати в учнів критичне мислення та здатність до аналізу. Тому підручник там буде не про історію ХХ століття, а, наприклад, про історію СРСР 20-40-х років. Національні моменти там будуть мати другорядне значення.

Велика Британія

У Великій Британії тема України з’являється в контексті історії Першої світової війни, формування Радянського Союзу і в історії Другої світової війни. З’являється в цих моментах доволі побіжно, іноді географічно – як територія, на якій відбуваються певні події, іноді згадується при утворенні СРСР.

Якщо говорити про історію Радянського Союзу та Другої світової війни, то вона радше радянсько- та русоцентрична, а українські сюжети є прохідними. Зараз присутність України поступово розширюється, хоча й залишається низькою.

Польща

Тут маємо протилежний варіант. Було б цікаво подивитися в контексті Польщі не лише на історію ХХ століття, але й на довший відрізок часу. Найбільше уваги сюжетам, пов’язаним з українською історією, приділяється в ранньомодерних часах XVI-XVIII століття. Там українських сюжетів дуже багато, тому що вони пов’язані з польськими.

Також в історії ХХ століття історія України представлена в контексті польської історії: Перша світова війна, битва за Львів, східну Галичину, Друга польська республіка, Друга світова війна. У всіх цих моментах виринають ті чи інші інтерпретації подій, пов’язаних з українською історією.

У польських підручниках Україна й українці представлені перш за все через конфлікти, які вони мали з поляками в ХХ столітті. Але при цьому всьому не можна сказати, що українці представлені вороже. Тут ми маємо дуже цікавий прецедент того, що у межах взаємин з Польщею працювала ціла група польських та українських істориків, які послідовно багато років займалися підручниками. Тому дискурс цих підручників розглядає й рацію українців, намагається пояснити, не вживає дуже радикальних конструкцій.

Франція

Наше дослідження підручників у Франції – це друге з чотирьох досліджень, де автор перевиконав поставлене йому завдання і заглянув трішки далі, ніж історія ХХ століття. Так, підхід до Київської Русі в підручниках Франції залишається русоцентричним. Вона трактується як протодержава, з якої потім з’явилася Росія.

Щодо ХХ століття, то, якщо школяр допитливий і дуже хоче використати додаткові джерела інформації, тоді він зможе щось дізнатися про Україну. Загалом же історія України в підручниках згадана дуже побіжно, часто Україна з’являється на карті просто як об’єкт, фон, де відбуваються певні події. Проте у Франції особлива увага звернена до Голодомору, який описаний більш детально, ніж у підручниках інших країн. Друга тема, яка сильно цікавить французів і детально описана, – це тема Чорнобиля.

Німеччина

У німецьких підручниках є така особливість щодо травматичного досвіду Другої світової війни, що ціллю підручника є виховання свідомого громадянина. Йдеться про виховання громадянських цінностей та про певний німецькоцентризм у вивченні історії. Історія окремих країн дуже детально не вивчається.

Експертка звернула увагу, що німецька наука та сфера підручників дуже консервативна: до підручників потрапляють дуже усталені факти та спільні інтерпретації. Тож різницю між різними виданнями часто складно помітити.

Back to top button