ГолодоморНовиниПрограми, спецкурси, факультативиТеми

Про підготовку вчителями уроків з тематики Голодомору

Національний музей Голодомору-геноциду системно проводить широку науково-дослідну, культурно-освітню роботу з поширення правди про Голодомор-геноцид українців 1932-1933 років та попередження повторення подібних злочинів. Важливою складовою цієї роботи є співпраця з навчальними закладами різних рівнів. Минулого року ми спільно з Історичним факультетом Київського національного університету імені Тараса Шевченка розробили програму факультативного курсу для 10-11 класів закладів середньої освіти «Голодомор 1932-1933 років як геноцид українського народу», яка була рекомендована Міністерством освіти і науки України.

Просимо Вас долучитись до підготовки навчального посібника «Голодомор 1932-1933 років як геноцид українського народу», додатком до якого буде збірник освітніх занять та уроків, розроблених вчителями історії та громадянської освіти. Ми пропонуємо вчителям шкіл вашої області приєднатися до важливої ініціативи та подати свої розробки неопублікованих раніше уроків, інтерактивних занять за такими орієнтовними напрямами:

  • колективізація та розкуркулення як спроби «совєтизації» українського села;
  • опір українців: волинки, жіночі бунти, збройні повстання;
  • поширення «совєтської» пропаганди з ціллю поляризації українського суспільства (на прикладі агітаційних плакатів, статей у газетах, промов комуністичних лідерів);
  • голод як інструмент геноциду українців (план «хлібозаготівель», «Закон про п’ять колосків», режим «чорних дошок», заборони виїзду з території УСРР);
  • іноземна преса про Голодомор (журналісти Г. Джонс та В. Дюранті, М. Маггерідж, В. Чемберлен);
  • знищення української культури, формування нового типу «совєтської людини», русифікація України;
  • приховування та заперечення Голодомору;
  • правда про Голодомор-геноцид – усні свідчення тих, хто вижили;
  • повернення правди про Голодомор в Україні;
  • визнання Голодомору геноцидом українського народу в Україні і світі.

Вивчення школярами такого курсу сприятиме формуванню у них загальнолюдських та національно-державних цінностей, громадянської відповідальності за ухвалення і реалізацію рішень; вихованню відчуття належності до власної країни, її історичних, політичних і культурних цінностей; нетерпимості до порушення прав людини та застосування насильства для розв’язання суспільних питань тощо.

Інформацію просимо надіслати до 30 червня 2020 року на електронну адресу: memoholodpress@gmail.com

Контактні особи: Якубовський Ігор (тел. 098-130-40-77), Городняк Яна (тел. 096-768-15-42), Кравчук Тетяна (тел. 098-343-24-31).

Автори матеріалів, які будуть відібрані редакційною колегією збірника, отримають по одному примірнику в подарунок.

З повагою

Генеральний директор Олеся Стасюк

Завантажити: Про підготовку вчителями уроків з тематики Голодомору (Розмір: 1.1 MB, Завантажень: 210)

Залишити відповідь

Back to top button