НовиниТемиУкраїна-Європа сучасна

14 жовтня, у День захисника, відзначається і 77-а річниця створення Української Повстанської Армії

14 жовтня, у День захисника, відзначається і 77-а річниця створення Української Повстанської Армії. Одним із ідейних натхненників боротьби УПА був Степан Бандера, 110-та річниця з дня народження якого відзначається цього року. 

До цих трьох дат Український інститут національної пам’яті спільно з Bober Film Studio приурочив вихід нового яскравого історичного ролика про Степана Бандеру, який став продовженням започаткованого Інститутом циклу «Люди епохи».

«Степан Бандера став одним із символів боротьби України за незалежність у ХХ столітті.  Довгий час радянська пропаганда намагалася дискредитувати його ім’я, вішаючи тавро «бандерівця» на кожного, хто наважувався мріяти про самостійну Україну, і поширюючи про Бандеру різноманітні вигадки. Це ж зараз продовжує робити і російська пропаганда, експлуатуючи ці міфи для розпалювання війни на сході України. Але історична справедливість бере гору, і сьогодні Степан Бандера посідає гідне місце в пантеоні героїв, які віддали життя за українську ідею», – зазначила Перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

У ролику використані архівні фото та кадри з документального циклу Тараса Химича «Хроніка УПА».

Степан Бандера став одним із героїв виставки «Фактор свободи», яка до Дня захисника України відкривається в усіх регіонах України. Виставка аналізує роль Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери в українській історії та спроби Росії знищити в людській пам’яті добру згадку про них. Організатори виставки – Український інститут національної пам’яті та Центр досліджень визвольного руху.

Залишити відповідь

Back to top button