НовиниТемиУкраїна-Європа сучасна

Український інститут національної пам’яті підготував історичні матеріали до Дня Незалежності

До 24 серпня Інститут національної пам’яті підготував інформаційні матеріали, які розкривають, зокрема, значення Української революції 1917-1921 років для проголошення Україною Незалежності у 1991 році.

На початку ХХ століття, в часи Української революції 1917-1921 років, українці змогли відродити державність, а 24 серпня 1991 року Актом проголошення незалежності України вона була відновлена. Нині, в умовах агресії з боку Росії, Україна продовжує відстоювати власну свободу та цілісність держави.

«Українська держава успадкувала традиції державотворення від Русі, Галицько-Волинського князівства, Великого князівства Литовського, Козацької держави, української державності початку ХХ століття. Проголошення Незалежності 24 серпня 1991 року стало логічним завершенням процесу українського державотворення», – вважає заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

В часи Української революції 1917-1921 років українці відродили державність – утвердили державні кордони, мову, гроші, символіку (герб, гімн і прапор), створили боєздатне військо, отримали визнання світової спільноти. Лише зовнішня агресія та внутрішні протиріччя не дали можливості зберегти цю державу.

Відзначаючи 27-річчя від дня прийняття Акта проголошення незалежності України, ми паралельно маємо говорити про 100-річчя відродження української державності, – наголошують в Інституті.

Імпульс до свободи та незалежності, який дала Українська революція, змусив більшовиків піти на поступки і погодитися на створення квазідержави УСРР, яка мала обмежену міжнародну правосуб’єктність та власні кордони. Однак весь цей час тривала боротьба за справжню незалежність України – як збройними (1920-1950-ті), так і ненасильницькими методами (1960-1980-ті).

Україна у ХХ столітті кілька разів втрачала державність. Унаслідок російської окупації після революції 1917–1921 років злочинні тоталітарні режими – комуністичний і нацистський – забрали мільйони життів українців у роки Голодомору, Голокосту, політичного терору, депортацій та війн. Зовнішня агресія не зупинила боротьби українців за право мати власну незалежну і соборну державу. Ця боротьба триває і нині, коли українці змушені захищати від російської агресії територіальну цілісність та суверенність України.

Проголошення Незалежності України 1991 року відіграло вирішальну роль у розвалі СРСР і остаточній ліквідації комуністичної тоталітарної імперії.

Сьогодні незалежність України – головна перепона для російського імперіалізму й запорука вільного розвитку держав і народів Європи.

27 років незалежності продемонстрували світу, що Україна відбулася як суверенна держава, здатна утверджувати демократичні цінності та захищати свободу.

Залишити відповідь

Back to top button