НовиниРосійсько-українська війна (2014)

7 липня 2022 року завершилася військова операція з визволення острова Зміїний

7 липня 2022 року, на острові Зміїний встановили український державний прапор – цим завершилася військова операція з визволення острова з-під російської окупації.

Острів Зміїний-Історія в школі

Острів Зміїний у Чорному морі росіяни окупували у перший день вторгнення 24 лютого 2022 року. На ультиматум українським прикордонникам скласти зброю, який надійшов із російського крейсера «Москва», – один з прикордонників відповів: «Русский военный корабль, иди нах*й!». Ці слова стали символом незламності та стійкості перед значно більшим і потужнішим противником.

Острів захопили після бою. Частина його захисників потрапила в полон. Декого вже вдалося звільнити внаслідок обмінів. Зокрема, за даними Уповноваженого ВРУ з прав людини Дмитра Лубінця, на початок квітня 2023 року додому повернулися 40 захисників Зміїного. Втім частина оборонців острова все ще у полоні.

Острів Зміїний був окупованим 126 днів. Операція з його визволення тривала близько двох місяців.

13 квітня крейсер «Москва» уразив український ракетний комплекс «Нептун». Флагман російського Чорноморського флоту затонув. За словами керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони генерал-майора Кирила Буданова, це відіграло важливу роль у визволенні Зміїного – як і поява в України озброєнь, здатних наносити вогневе ураження по острову без застосування авіації.

Як розповів Буданов, планувати операцію з деокупації Зміїного почали в середині березня 2022-го. З кінця квітня й до кінця червня українські військові завдавали ударів по острову, знищуючи судна, склади з боєприпасами та протиповітряну оборону ворога.

Про операцію розповідає документальна стрічка Артема Шевченка «Море. Битва за острів Зміїний», оприлюднена на YouTube-каналі ГУР (посилання у першому коментарі). У фільмі є кадри десантування з вертольотів 8 травня 2022 року спецпризначенців ГУР Міноборони й «Альфа» СБУ та їхнього бою на острові. Розповідається, як на Зміїний літали вертольоти, щоб завдавати вогневого ураження ворогу.

Операція, за словами Буданова, складалася з кількох етапів: «На першому етапі була артпідготовка, на другому залучили авіацію. Далі був третій етап ― дорозвідка прибережної зони й розмінування».

30 червня російські війська під постійними ударами Сил оборони України втекли з острова. Російська пропаганда вже традиційно для себе назвала цей відступ «жестом доброй воли».

Участь у деокупації Зміїного брали спецпідрозділи ГУР та Сил спеціальних операцій ЗСУ, групи «Альфа» СБУ, Державної прикордонної служби за підтримки артилеристів Військово-морських та Повітряних сил ЗСУ.

Під час операції загинули бійці ГУР: Руслан Попов – Герой України, капітан 1-го рангу; Олег Зайцев – Герой України, молодший лейтенант; Віталій Ігнатенко – Герой України, солдат; бійці «Альфи» СБУ: Володимир Кисельов – Герой України, капітан; Олександр Крикуненко – Герой України, майор; воїни Військово-морських сил: Ігор Бедзай – Герой України, полковник; а також Михайло Заремба – майор, Сергій Мущицький – капітан, Юрій Пирог – штаб-сержант. Ці імена озвучив Президент Володимир Зеленський.

4 липня 2022 року на Зміїний вперше після окупації доставили державний прапор України. А 7 липня відбувся завершальний етап операції: спецпідрозділи ГУР та Сил спеціальних операцій ЗСУ під командуванням генерал-майора Андрія Ковальчука зачистили острів, підтвердили знищення близько 30 одиниць ворожої техніки, виявили покинуту росіянами амуніцію. Вони встановили на Зміїному український прапор.

«Один з прапорів ми попросили в Одесі, він був дуже великий. І от командир поставив задачу, щоб він, найбільший, постав на краю острова, який “дивиться” на Крим», ― розповів учасник операції Тимур.

Тоді ж військові врятували котика, якого залишили на острові росіяни. Кіт став домашнім улюбленцем очільника ГУР Кирила Буданова, його назвали Змієм, на честь острова, з якого його врятували.

Звільнення Зміїного дало змогу відкрити судноплавство гирлом Бистре та розблокувати шлях до українських дунайських портів Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ.

До річниці визволення острова ГУР спільно з Укрпоштою випустили в обіг тематичну марку.

Back to top button