НовиниТемиУкраїна-Європа сучасна

Уряд затвердив план заходів із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні до 2020 року

З метою увічнення пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні, які відстоювали демократичний розвиток України, свободу, незалежність своєї держави, а також  з метою формування національної гідності, готовності до виконання громадянського обов’язку із захисту державних і національних інтересів України, Уряд затвердив План заходів із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні до 2020 року. Відповідний проект розпорядження був схвалений на засіданні Кабінету Міністрів України 23 серпня.

Проект розпорядження було розроблено на виконання Указу Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» від 11 лютого 2015 року № 69/2015.

План заходів визначає проведення низки просвітницьких, культурно-освітніх, комеморативних заходів, присвячених пам’яті жертв та учасників Революції Гідності. Зокрема, проведення  щорічно у День Героїв Небесної Сотні 20 лютого та у День Гідності та Свободи 21 листопада урочистих заходів, як в Україні, так і закордонними дипломатичними установами України заходів із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Впродовж 2017-2020 років буде проведено низку науково-практичних конференцій, круглих столів, лекцій, тематичних заходів та бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися  у листопаді 2013 року – лютому 2014 року та  їх учасників. За участю Національної академії наук України, музейних, архівних і наукових установ будуть проведені пошукові роботи по збиранню документальних, фото-, відео- та інших матеріалів, які висвітлюють зазначені події, а також фіксацію та подальше широке оприлюднення таких матеріалів. За участю громадських об’єднань запланована реалізація проекту «Майдан: усна історія», зокрема створення електронного архіву усної історії.

Крім того, планується  видання та презентації книг спогадів, присвячених подіям Революції Гідності, установлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок та найменування вулиць, площ, навчальних закладів іменами загиблих учасників Революції Гідності.

У навчальних закладах будуть створенні постійно діючі стенди, що відображають подвиг Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини.

Планом передбачається вирішення важливого питання забезпечення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності відповідно обладнаними приміщеннями для зберігання музейних предметів та для експозицій і виставок.

«Доленосні події, які сталися три роки тому в Києві – самому серці України, сколихнули весь світ. Перемога Революції Гідності зірвала давно виплекані плани Москви щодо упокорення України, поступового перетворення її в імперську колонію та подальше завоювання. Самовідданість і жертовність Героїв Небесної Сотні збудила патріотичний дух українського народу і показала всім, що вільна і незалежна Україна – дорожча навіть власного життя. Завдяки героїчному подвигу цих людей ми живемо вже в іншій державі, повністю усвідомлюємо себе великим, гордим народом», – сказав під час виступу Міністр культури України Євген Нищук.

«Їх імена будуть викарбувані на величному Меморіалі в столиці України, а головне – назавжди залишатися в пам’яті Українського народу, це національна гордість, це орієнтир  для побудови в Україні процвітаючої, європейської держави».

Залишити відповідь

Back to top button