МузеїНовиниТеми

Восени у Києві запрацює музей тоталітарної пропаганди

Про це повідомили на прес-конференції у ВДНГ Національний комплекс «Експоцентр України» 22 травня.

Ініціатор проекту, заступник міського голови, секретар Київської міської ради Володимир Прокопів розповів, що Музей монументальної пропаганди буде розташований на території Національного комплексу «Експоцентр України». Першу секцію музею буде відкрито восени цього року.

«Ми отримаємо місце, яке має увійти у топ-10 пам’яток столиці», –  зазначив Володимир Прокопів.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович сказав, що деінсталяція символів комунізму в громадському просторі  –  це лише перший крок.

В’ятрович - Історія в школі
Володимир Михайлович В’ятрович — український науковець-історик, публіцист, дослідник історії визвольного руху, громадський діяч. Кандидат історичних наук.

«Ми повинні не просто забути радянське минуле – навпаки, маємо пам’ятати його як приклад того, що ніколи не повинно повторитися», – зазначив Володимир В’ятрович.

Керівник проекту Максим Бахматов додав, що музей буде профінансовано за рахунок приватних осіб та інвесторів без залучення державних і комунальних коштів. За його оцінками, орієнтовний бюджет становитиме від 15-20 млн грн. Бахматов закликав потенційних партнерів долучатись до підтримки проекту, а представників місцевих рад та приватних колекціонерів звертатись, якщо вони бажають надати об’єкти для експозиції.

Дмитро Павленко, директор податково-юридичного департаменту компанії «Делойт», розповів про роль компанії у проекті.   «З об’єктивних причин для нас цей проект не комерційний, а більше ідейний. Участь у подібних проектах – один із проявів наших спільних цінностей. Для нас честь і задоволення долучитись до створення цього важливого культурного і соціального об’єкту», – зазначив він.

Арт-менеджер проекту Володимир Кадигроб наголосив на тому, що Музей монументальної пропаганди – це проект-дослідження, одна із основних цілей якого – подолання наслідків культурної травми через суспільний діалог.  «Ми сподіваємося, що Музей зможе стати відкритим простором для осмислення радянського минулого», – зазначив Кадигроб.

Співзасновник Фонду дослідження монументальної пропаганди Максим Яковер та т.в.о. генерального директора Національного комплексу «Експоцентр України» Євген Мушкін пояснили вибір локації для музею. На їхню думку, ВДНГ – це саме те місце, куди органічно впишуться об’єкти радянської епохи.

Залишити відповідь

Back to top button