НовиниТемиУНР- Українська Народна Республіка
Важливо

УІНП виклав у вільний доступ «Пісні Української революції»

Cпільний проект Українського інституту національної пам’яті, народного артиста Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька», присвячений 100-річчю Української революції, з’явився у вільному доступі в мережі Інтернет.

Аудіоальбом, над яким музиканти працювали майже рік, отримав назву «Пісні Української революції» (пісні можна: слухати – http://bit.ly/2DsHRpz, завантажувати – http://bit.ly/2Htmicr).

«Пісні Української революції» – це ще один нестандартний підхід до популяризації української історії. Адже українці мають почути голоси тієї доби, щоб пізнати дух, ідеали, прагнення та перемоги Української революції 1917-1921 років. Ті люди, які боролися за свою державу тоді, подібні до теперішніх воїнів, які боронять свободу і незалежність України від новітніх зазіхань давнього ворога нині», – говорить Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Авторами більшості пісень, що увійшли до альбому, є класики української літератури, такі як Олександр Олесь, Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська та інші. Композитори – Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький.

Музикант, кобзар, лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко розповідає: «Твори, що увійшли до цієї музичної збірки – це частка моєї тридцятилітньої праці пошуку правдивих музичних пам’яток про ту, унікальну своїм національним пробудженням, епоху. Усі ці твори були активно співані на великих і малих сценах України в часі 1917-21 років на урочистих подіях, військових мітингах, при відновленні «Просвіт», відкритті гімназій та університетів. Пісні починали й завершували усі урочисті академії, святочні зібрання. Їх співали на воєнних позиціях, на шикуванні військ; вони співались кобзарями, артистами-бандуристами, оперними співаками, просвітянськими, військовими, міськими, студентськими хорами, Українською республіканською капелою та Українським національним хором. Багато творів були забуті і не звучали в Україні майже століття».

Залишити відповідь

Back to top button